PLAYme Mánes dokola

Často mívám pocit, že je mi pořád něco málo přes deset let a že jsem se od té doby vnitřně nijak výrazně nezměnila. Vždycky mě proto potěší, když se najde někdo, kdo sdílí tento můj dětský pohled na svět. O to víc, pokud umí poskytnout tuto optiku i ostatním lidem a vrátit je tak do leckdy zapomenutého vesmíru nekonečné fantazie a hravosti. Jedním z takových lidí je Petr Nikl. Výstava PLAY, kterou v pražském Mánesu uspořádal ještě s dalšími výtvarníky ( mezi jinými Jiří Konvrzek, Michael Delia, Maja Dvořáková, Ingrid Višňovská), je pro velký úspěch prodloužena do 20.2.2011.

Koupím si lístek, odevzdám šatnářce kabát a jsem vpuštěna do rozlehlé herny jak divá zvěř do výběhu. Překračuji všudypřítomné kostičky, barevná sklíčka a jiné předměty, které se válejí rozházená po zemi a ze kterých se dají skládat konstrukce dle libosti. Jen je potřeba se smířit s pomíjivostí – myslím třeba na tvorbu jakési mandaly. Každou chvíli do mě totiž vrážejí ječící, rozdováděné děti, které se stejnou vervou nevědomky ničí výtvory postavené ostatními návštěvníky, s jakou se o kus dál pouštějí do staveb dílek vlastních. Prostě je tu moc lidí, málo prostoru a málo času, tak se pobíhá a boří, no.

Obcházím hřiště, zkouším, ohmatávám, prohlížím si, hraju si. U některých udělátek se zdržím déle, jinde je takový nával, že jen přihlížím, protože je nemožné se přes frontu dorostenců a jejich rodičů prodrat na řadu. To byl případ kouřového děla, které bylo vystaveno permanentnímu vytížení v takové míře, že už si jej bohužel na výstavě nevyzkoušíte. Po úderu do blány se z ústí vyřinul kroužek kouře. Efektní, jednoduché. Dělalo to zároveň hluk, byla na to potřeba fyzická aktivita a odměnou byl vizuální vtípek, který jinak umí jen děda s fajfkou. Takže bohužel, nevydrželo.

Kdo z vás ještě na interaktivní výstavě nebyl, neměl by se rozhodně nechat odradit faktem, že za tříměsíční trvání to holt některé exponáty odskákaly. Je tam ještě dostatek atrakcí, které si zaslouží pozornost a průzkum. Výše v textu sice hojně zmiňuji dětské návštěvníky, ale akci bych doporučila komukoliv, kdo je dítětem především duší. Doma se sice dá taky parádně vyřádit, ale vsadím se, že v Mánesu mají jak víc prostoru, tak hraček.

interaktivní výstava PLAY, Mánes, otevřeno denně kromě pondělí 10-19h

~ od BáraKlára on 31 ledna, 2011.

Jedna odpověď to “PLAYme Mánes dokola”

  1. Souhlasím plně se vším a mám radost,že je výstava prodloužena:-)

Napsat komentář